Atlas Sediri (Cedrus atlantica), çamgiller (Pinaceae) familyasından boyu 35-40 m’ye kadar uzayan ve çapı 2,5-3 m’yi, genişliği 10 m’yi bulan bir sedir türüdür. Piramit biçimli olup, iğne yapraklı dallar dipten itibaren çıkar ve bu formu yaşlanınca da kaybetmez.
Atlas Sediri kültüvarları, büyük park ve bahçelerdeki peyzaj uygulamalarında süs bitkisi olarak kullanılır. Özellikle peyzaj alanlarındaki çim sahalar üzerinde tek veya grup halinde dikilebilir. Peyzaj kdışında kullanım alanları mobilya, direk, doğrama, gemi/tekne, kağıtlık lif, yağı sektörü, sanayi.
Ekolojik olarak ılıman iklimde yetişmesine rağmen soğuğa dayanıklıdır. Güneş ve ışıklı ortamı seven Atlas Sediri, kumlu-killi ve kiraçli, iyi akıntılı (süzek) toprakta yetişir. Alkali toprakları seven nadir kozalaklılardan biridir. Aşırı nem sevmez.
Anavatanı Himalayalar, Afganistan, Kuzey Afrika olan Atlas Sediri, doğal olarak Kuzey Afrika’da Cezayir ve Fas’ta Atlas Dağları’nda 1300-2300 m yükseklerde yetişir. Türkiye’de güney bölgelerde görülmekle beraber genellikle kültivarları park ve bahçelerde süs bitkileri olarak kullanılır.

Atlas Sediri’nin üretimi tohumdan, çelik yoluyla ve aşı ile yapılmaktadır. Gençken hızlı büyüme gösteren Atlas Sediri’nin yaşlandıkça hızı yavaşlar. Dallar yukarı doğru büyür ve ağaç yaşlandıkça yatan dallar ile heybetli duruş sergiler.
İğne yaprakları 20-25 mm uzunlukta olup mavi-yeşil, gümüşi veya nadiren açık ya da koyu yeşil renktedir. Herdem yeşil olan Atlas Sediri kozalakları açık kahverengi olup kısa pullarla örtülmüştür ve uç kısımları yumurta biçimindedir.
|